OU

ou blanc SN, ou que ha estat posat dins aigua calenta i no ha arribat a solidificar-se (A-M)

Fes-me un ou blanc per sopar

ou passat per aigua

ou dur (p.ext.)

ou dur SN, ou que ha adquirit consistència per la cocció / ou bullit amb closca durant uns deu minuts, perquè se solidifiqui (IEC, EC)

Pela l’ou dur, talla’l ben petit i posa’l a l’amanida

ou blanc (p.ext.), ou passat per aigua (p.ext.)

ou escumat SN, ou bullit sense closca (EC)

Mai no he tastat cap ou escumat

ou ferrat SN, ou fregit tirant-lo sencer sobre oli, llard, etc., bullent i tenir-l’hi fins a prendre’s la clara (IEC)

Per sopar vull un ou ferrat amb patates fregides

ou menat SN, ou que mentre es cou es remena insistentment amb una cullera perquè no es lligui (A-M)

Aquí no és costum menjar ous menats per esmorzar

ou remenat

ou passat per aigua SN, ou mantingut en aigua bullent durant uns tres minuts, perquè sigui semisolidificat (EC)

No tinc gaire gana, millor que només em faci un ou passat per aigua / Dos ous passats per aigua (*, Fr)

ou blanc

ou dur (p.ext.)

ou remenat SN, ou remenat amb una forquilla mentre es cou, perquè no es lligui (EC)

Vull ous remenats amb cansalada

ou menat

ou sec SN, massa d’ou i fècula dessecada i polvoritzada, emprada en pastisseria o per obtenir lecitines i altres aplicacions industrials (EC)

Necessitem ou sec per fer els pastissos