CARN
bistec tàrtar SN, carn picada de bou o de vedella, adobada amb rovell d’ou, ceba trinxada i espècies, que es menja crua (IEC)
Al restaurant demanaré bistec tàrtar, que allí el fan molt bo
▷ bistec rus (p.ext.), bistec alemany (p.ext.)
cap de mort SN, part de la carn de bou compresa entre la falda i la sofraja i que correspon al davant de la cuixa (EC)
Posa’m sis talls de cap de mort
▷ tapa plana (p.ext.), tall rodó (p.ext.)
carn d’olla SN, plat compost de carn, pilota, verdura, llegums, embotits i altres ingredients, bullits a l’olla (IEC)
Només mengem carn d’olla per Nadal
carn morta SN, carn que ha perdut la sensibilitat a causa d’una lesió, un cop, etc. (EC)
Va tenir un accident i va perdre la sensibilitat a la cuixa, ja la hi podies picar que no se’n sentia; era carn morta
▷ pell morta (p.ext.), carn viva (p.ext.)
carn viva SN, la carn pròpiament dita (per oposició a pell) (IEC)
El tall era tan profund que es veia la carn viva
▷ carn morta (p.ext.), sang viva (p.ext.)
filet bord SN, carn de les llonzes del coll, molt melosa però poc vistosa, que es menja com a bistec o guisada
Cuinava filet bord amb bolets
→ filet de pobre
[Reus]
filet de pobre SN, carn de les llonzes del coll, molt melosa però poc vistosa, que es menja com a bistec o guisada (IEC)
De segon plat hi ha filet de pobre guisat amb pèsols i pastanaga
• filet bord (Reus)
tall rodó SN, peça de carn d’un animal, llarga i rodona, destinada principalment a rostits (EC)
Posa’m quatre-cents grams de tall rodó
▷ cap de mort (p.ext.), tapa plana (p.ext.)
tapa plana SN, carn dels animals bovins corresponent a la part posterior de la meitat superior de la cuixa, entre el cap de mort i el tall rodó de la cuixa (EC)
Posa’m quatre talls primets de tapa plana
▷ cap de mort (p.ext.), tall rodó (p.ext.)