ÀNIM

avall que fa baixada SAdv, expressió que encoratja a prosseguir una determinació / expressió que s’usa per a donar ànims a algú (R-M, *)

No hem quedat que hi aniríem tots? Doncs, avall, que fa baixada! / Ja trobaràs un home que et convingui més, avall que fa baixada / Saps què? miraré d’agafar-me les preocupacions d’una altra manera i avall que fa baixada (R-M, *, *)

som-hi; som-hi, que no ha estat res

endavant les atxes SAdv, expressió per a indicar la voluntat de prosseguir en una acció malgrat les dificultats, o la resignació que vagi endavant una cosa que voldríem evitar (IEC)

És igual que em costi molt, he pres el determini d’estudiar filologia. Endavant les atxes!

pit i fora

navegar amb qualsevol vent (p.ext.), tirar endavant (p.ext.)

estat d’ànim SN, estat psíquic de l’individu condicionat per les circumstàncies que l’envolten d’una part i, de l’altra, per la seva situació intrapsíquica (IEC)

Acostuma a tenir un estat d’ànim alegre

tenir un bon dia (p.ext.), tenir un mal dia (p.ext.), estar d’humor (p.ext.), estar de mal humor (p.ext.)

sant tornem-hi O, ho diuen en anar a reprendre una feina després de descansar

Vinga! Ja hem descansat prou. Sant tornem-hi!

tornem-hi; tornem-hi, llop, a fer salts; tornem-hi, que no ha estat res

(a fer alguna cosa) s’ha dit (p.ext.)

som-hi O, expressió d’encoratjament a fer quelcom / invitació o conformitat que hom fa o dóna a altri a fi de començar plegats alguna activitat / es diu per a excitar els altres a cooperar (R-M, EC, A-M)

Ja és hora de començar, nois! Som-hi! (R-M)

som-hi, que no ha estat res; avall que fa baixada

demà serà un altre dia (p.ext.); donar forces (a algú) (p.ext.); (a fer alguna cosa) s’ha dit (p.ext.); (a fer alguna cosa) falta gent (p.ext.); amb un altre ai ne sortirem (p.ext.); tornem-hi, llop, a fer salts (p.ext.)

som-hi, que no ha estat res O, invitació o conformitat que hom fa o dóna a altri a fi de començar plegats alguna activitat

Ja heu descansat una mica? Doncs, som-hi, que no ha estat res, només ens queda la meitat del camí / Ara que ja s’ha acabat l’hora del pati, tornem cap a classe. Som-hi, que no ha estat res!

tornem-hi, que no ha estat res; som-hi; tornem-hi; avall que fa baixada; vinga, que no ha estat res; tornem-hi, llop, a fer salts

(a fer alguna cosa) s’ha dit (p.ext.), (a fer alguna cosa) falta gent (p.ext.)

tornem-hi, llop, a fer salts O, ho diuen en anar a reprendre una feina després de descansar (A-M)

Vinga ja n’hi ha prou de descansar. Tornem-hi, llop, a fer salts!

sant tornem-hi; som-hi, que no ha estat res; vinga, que no ha estat res

som-hi (p.ext.)

tornem-hi, que no ha estat res O, es diu per a marcar la represa d’una tasca / expressió que indica la necessitat de prosseguir en alguna acció / es diu per a fer el senyal de reprendre una feina després d’una estona de descans (R-M, R-M, A-M)

Tornem-hi, que no ha estat res! Cal tornar a provar-ho, fins que quedi bé! / S’han acabat les vacances, demà ja hem d’anar a treballar. Tornem-hi, que no ha estat res (També s’usa en segona persona del singular i del plural) (R-M, *)

vinga, que no ha estat res; som-hi, que no ha estat res; tornem-hi; sant tornem-hi

(a fer alguna cosa) s’ha dit (p.ext.), (a fer alguna cosa) falta gent (p.ext.)

vinga, que no ha estat res O, es diu per a fer el senyal de reprendre una feina després d’una estona de descans

Després d’aquest ensurt t’has de recuperar ben aviat, vinga, que no ha estat res / Ha estat un contratemps, però, vinga, ànims, que no ha estat res (També s’usa amb la forma vinga, ànims, que no ha estat res)

tornem-hi, que no ha estat res; tornem-hi, llop, a fer salts; som-hi, que no ha estat res